7de specialisatiejaar “Decoratie en restauratie schilderwerk”

Inhoud en opleiding

Het gaat echt om een specialisatie, een uitbreiding van het gewone schilder- en decoratiewerk.  Imitaties van hout, marmer en steen, Trompe-l’oeil, polychromeren, sjabloneren, bronzeren,… .

Ook de hedendaagse spuit- en decoratietechnieken worden aangeleerd, daarom spelen vorm, compositie en kleur een belangrijke rol.

Op esthetisch vlak wordt vooral de klemtoon gelegd op de studie van het interieur.

Technische vakken zoals decoratieve technieken, technologie decoratie, technologie  speciale technieken en toegepaste esthetiek ontwikkelen een schoonheidsgevoel en artistiek inzicht en vullen de praktische vakken aan.

marmer
penselen
  • Studietraject

    Je bent geslaagd voor het 6de jaar BSO Schilderwerk en decoratie.

  • Geïntegreerde proef

    Reeds vanaf eind september werk je aan je GIP: een theoretisch werk (bundel) en een werkstuk.  Ook wordt er voor een project gekozen: bijvoorbeeld het volledig decoreren van een kastje.  Dit werkstuk wordt dan ook ingezonden als “GRAM-project” (wedstrijd van de bouwunie).

  • Contact met de industrie en stage

    Geregeld gaan we op nascholing bij fabrikanten en bedrijven.  We nemen actief deel aan een interieurbeurs voor vaklui.  Tweemaal per schooljaar loop je stage bij een schilder- of decoratiebedrijf.

    In de opleiding wordt gebruik gemaakt van de nieuwste computerprogramma’s voor het tekenen en uitplotten van teksten en sjablonen.

    Ook om een degelijk kleurenadvies samen te stellen, werken we met computerprogramma’s en kunnen we een beroep doen op de verffabrikanten.

  • Toekomst

    Er is een groot aanbod aan mogelijkheden: je kan starten als werknemer in een schilder- en decoratiebedrijf.  Je kan in de verkoop terecht of verder studeren voor bv. binnenhuisarchitect.

    Na enkele jaren praktijkervaring kan je je eventueel vestigen als zelfstandige.