‘Samen werken aan onze duurzame toekomst’

Deze slogan vat samen waar we als school voor staan en voor gaan.

Het GTI is een school waar iedereen elkaar kent, een school met een warm hart. We vinden het belangrijk dat iedereen op school zich welkom voelt: leerlingen, ouders en anderen. Samen willen we je op je weg naar hogere studies of een aantrekkelijke job begeleiden.

GTI Mortsel helpt jongeren met slimme handen en oog voor kwaliteit op weg in een diverse en technologische wereld.

We zetten daarbij digitale tools in waar mogelijk, zodat onze leerlingen nu en later in de steeds veranderende maatschappij kunnen meedraaien. We kozen daarom voor een laptopproject: leerlingen vanaf het 3e jaar kopen via de school een laptop met full-service garantie (gedurende 4 jaar), waarop alle benodigde software aanwezig is en die ze zowel op school als thuis gebruiken.

We willen onze leerlingen versterken in probleemoplossend denken en hen leren initiatief en verantwoordelijkheid te nemen. Door denken en doen, door innovatieve projecten waarin leerlingen leren samenwerken. Zo geven we de leerlingen goesting om hun leven lang bij te leren.

Ze leren technologie zo aan te wenden dat het hun eigen leven en dat van anderen rijker, veiliger en makkelijker maakt. We zoeken steeds naar duurzame oplossingen voor technische uitdagingen.

We bieden verdieping, remediëring of differentiatie aan waar nodig. Elke leerling telt: elke leerling krijgt de nodige kansen om talenten maximaal te ontplooien. Elke leerling krijgt de zorg die hij of zij nodig heeft.

We omarmen de technologie, maar blijven de tijd nemen om aan te bieden wat je nodig hebt om je leven zinvol in te richten, uitdagingen aan te gaan en je creativiteit aan te wakkeren. Zo werken we samen aan onze duurzame toekomst, verbonden met elkaar, het bedrijfsleven en de snel veranderende wereld rondom ons.

STEM – Science, Technology, Engineering en Mathematics

Het DNA van onze school is STEM. We zorgen er als school voor dat elke leerling zijn of haar talenten en passie voor wetenschappen, technologie, wiskunde en techniek maximaal kan ontplooien. Onze leerkrachten bezitten de nodige STEM-expertise. Onze uitrusting, machines en computerprogramma’s en ons brede aanbod aan STEM-studierichtingen versterken ons STEM-onderwijs.

Studierichtingen in het GTI

De belangrijkste doelstelling van de eerste graad is leerlingen helpen bij en voorbereiden op een bewuste studiekeuze in de tweede graad. Leerlingen die het getuigschrift basisonderwijs behaalden starten in 1A. Leerlingen die het getuigschrift basisonderwijs niet behaalden, starten in 1B, wat we in onze school graag het arbeidstraject noemen: voor leerlingen die dus liever met hun handen werken.

In 1STEM (1A) en 1AT (1B) volgen de leerlingen 27 lesuren basisvorming die op elke school dezelfde is. Daarnaast zijn er 5 lesuren in het keuzegedeelte, die we in onze school invullen met STEM en waarbij we je laten proeven van alle STEM-facetten. In 2STEM kan je voor dit keuzegedeelte al gerichter kiezen. Wil je een stevige wiskundige en wetenschappelijke basis leggen, dan kies je voor STEM-Wetenschappen. Verkies je meer techniek, dan kies je voor STEM-technieken. In 2AT (2B) kan je eerst verder proeven van de verschillende beroepsdomeinen, hier hoef je dus nog geen keuze te maken.

In het GTI bieden we je vanaf de 2e graad een waaier aan STEM-studierichtingen in de 3 finaliteiten. De richtingen in de doorstroomfinaliteit mikt op hogere studies: Natuurwetenschappen (ASO) en Technologische wetenschappen (TSO). Onze studierichtingen in de dubbele finaliteit reiken je de nodige bagage aan om hogere studies aan te vatten, en bereiden je tegelijk ook voor op de arbeidsmarkt: Elektrotechnieken en Mechanische technieken (TSO). Steek je liever meteen de handen uit de mouwen, dan bieden we je in de finaliteit arbeidsmarkt de richtingen Elektriciteit, Mechanica en Schilderen en decoratie (BSO) aan. In de derde graad bieden we in de doorstroomfinaliteit de richtingen Technologische wetenschappen en engineering (TSO) en Mechatronica (TSO) aan. In de dubbele finaliteit bieden we Elektrotechnieken, Koel- en warmtechnieken en Mechanische vormgevingstechnieken (TSO) aan. In de finaliteit arbeidsmarkt is Elektriciteit in de 2e graad de voorbereiding voor Sanitaire en centrale verwarming of Elektrische installaties, de richting Mechanica is de voorbereiding voor Mechanische vormgeving en de richting Schilderen en decoratie is de voorbereiding voor Decoratie en schilderwerken (BSO).