3de graad Industriële wetenschappen

Inhoud en opleiding

Ben je geïnteresseerd in wiskunde en heb je een brede wetenschappelijk-technische belangstelling, dan is de afdeling Industriële Wetenschappen de geknipte studierichting voor jou. Ze combineert de sterke kanten van het ASO en het TSO en stoomt je klaar voor zowel universitaire studies – bachelor- en masteropleidingen – als voor andere vormen van hoger onderwijs.

Naast een degelijke technische vorming en wiskundeonderricht op hoog niveau, wordt er tevens de nodige aandacht besteed  aan een brede algemene vorming (talen, wetenschappen, e.d.).

Eerder dan aan reproductie van de theorie wordt er in het TSO aandacht besteed aan de toepassing ervan.

 

IW_math
directions
  • Studietraject

    Instromen in de 3e graad doe je normaal vanuit de 2de graad IW, maar instappen na een 4de jaar ASO is mogelijk mits je de achterstand op technische vlak inhaalt gedurende het eerste trimester.

    Enthousiasme, werklust, probleemoplossend denken en zelfstandig kunnen werken, dat zijn de geschikte eigenschappen waarover een Iw’er moet beschikken om zijn studies tot een goed einde te brengen.

  • Geïntegreerde proef en stage

    De GIP is een proef die is gebaseerd op de integratie van een aantal leervakken in een door de leerling persoonlijk uitgewerkt project.

    Via deze proef moet je bewijzen dat je zelfstandig een opdracht binnen je vakgebied kan afleveren. Tevens zal je op het einde van het jaar tijdens je presentatie voor een gemengde jury van leerkrachten en industriëlen beoordeeld worden op je communicatieve vaardigheid.

    Tijdens een veertiendaagse stage is het de bedoeling dat je kennismaakt met het bedrijfsleven (snuffelstage)  en ervaart hoe een bedrijf in zijn werk gaat. Ondertussen wordt er ook een beroep gedaan op je sociale vaardigheden. Nog meer interessant wordt het wanneer je je stage kan afstemmen op het onderwerp van je GIP.

  • Toekomst

    Zoals reeds vermeld is een leerling uit de afdeling IW meer dan voldoende voorbereid op een professionele bacheloropleiding o.a.  als leraar wiskunde, wetenschappen of techniek. De betere leerling heeft bovendien een grote kans op het behalen van een masterdiploma: industrieel ingenieur, architect, productontwikkelaar of zelfs burgerlijk ingenieur.

    Andere vormen van hoger onderwijs liggen uiteraard ook binnen de mogelijkheden: verschillende wetenschappelijke, sociale of andere richtingen.

    Kortom, via de afdeling industriële wetenschappen kan je nog vele richtingen uit.