3de graad: Koel- en warmtechnieken

Inhoud en opleiding

Ben je geprikkeld door techniek, willen je denken over energie en met je handen installaties bouwen? Dan is deze richting iets voor jou! Je leert de theorie in de klas, we gebruiken ICT-tools om te rekenen en te selecteren. Je past de theorie praktisch toe in onze praktijklokalen en tijdens jouw bedrijfsstages.
Je kan eveneens een attest technicus gasvormige en/of vloeibare brandstoffen behalen.

In de richting KW ontdek je de boeiende wereld van energietechnieken. De twee grote blokken in het lessenpakket zijn koel- en warmtechniek. Je leert in het blok koeltechniek stap voor stap hoe een koelkast functioneert. Eenmaal de basiskennis onder de knie ontwerp je een volledig koelsysteem, dimensioneer en monteer je alle componenten. In het blok warmtechniek starten we hoe een huis wordt verwarmd, we bestuderen alle componenten die nodig zijn voor hedendaags verwarmingscomfort. We leren hoe we “groene” energie zoals bv. zonne-energie en warmtepompen kunnen integreren in centrale verwarmingsinstallaties.

KW
  • De geïntegreerde proef en stage

    In het 6de jaar werk je een volledig GIP-project uit waarin zowel koel- als warmtechnieken verwerkt worden. Een externe jury vanuit het vakgebied zal elke GIP vakkundig beoordelen.
    Bedrijfsbezoeken en een drieweekse stage in het 6de jaar brengen je in contact met de industrie.

  • Toekomst

    Na het zesde jaar kan je naar de arbeidsmarkt of je verder bekwamen in een 7° jaar IK (Industriële koeling) in onze school of een Bachelor Klimatisatie/Energiemanagement aanvatten.