Mechanische vormgevingstechnieken

Dubbele finaliteit – TSO – STEM

Deze richting is sterk praktijkgericht. Je leert er de verschillende stappen van vormgeving: je volgt het proces van studiebureau tot afgewerkt product. Je start met een idee, dit zet je met een professioneel tekenprogramma om in een ontwerp. Daarna ga je aan de slag met moderne, computergestuurde machines. Kennis van machines, materialen en gereedschappen gepaard met de nodige creativiteit, helpen je op weg naar een mooie toekomst!

In de derde graad vormgevingstechnieken focussen we ook op kunststoffen. Een extra troef is dat we samenwerken met gevestigde Belgische en Europese kunststofverwerkende bedrijven. Zij helpen jou om kennis en vaardigheden op te doen door stage en bedrijfsleren.

Door dagopleidingen te volgen van smeertechnieken, aandrijvingstechnieken en lagers en koppelingen ben je steeds mee met de moderne industrie.

In het 6e jaar werk je een volledig project uit waarin mechanische vormgevingstechnieken verwerkt worden. Een externe jury vanuit het vakgebied zal elk project beoordelen. Bedrijfsbezoeken en een stageperiode brengen je in contact met de bedrijfswereld.

Mechanische

Instromen in de 3e graad doe je normaal vanuit de tweede graad mechanische technieken of gelijkwaardige STEM-studierichtingen, maar instappen na een 4e jaar vanuit een richting uit de doorstroomfinaliteit of dubbele finaliteit is mogelijk mits je de achterstand op technisch vlak inhaalt gedurende het 1e trimester.

Wat na deze opleiding?

Na het 6e jaar kan je naar de arbeidsmarkt of je verder bekwamen in een Se-n-Se of een professionele bachelor in het studiegebied aanvatten.