Mechatronica

Doorstroomfinaliteit – TSO – STEM

Mechatronica is een sterk theoretische studierichting waarin de vakken mechanica en elektriciteit centraal staan. Daarnaast krijgen de leerlingen hier ook een brede algemene vorming.

Leerlingen gaan dieper in op fenomenen en toepassingen in verband met elektromagnetisme, elektrodynamica, elektronica, mechanica en fluïdomechanica. Ter ondersteuning van die wetenschappen verbreden en verdiepen de leerlingen verschillende domeinen van de wiskunde.

Daarnaast krijgen de leerlingen ook informaticawetenschappen. Daarin leren de leerlingen zelf ontworpen oplossingen te programmeren voor concrete problemen.

Door STEM-disciplines geïntegreerd toe te passen ontwikkelen leerlingen oplossingen voor maatschappelijke problemen en problemen gelinkt aan de studierichting. Ook onderzoekscompetenties maken een belangrijk deel uit van deze studierichting. In het vak Project STEM ontwerp je, pas je toe, voer je uit en test je uit op basis van de verworven kennis die je opdoet in de specifieke vakken.

Instromen in de Instromen in de 3e graad doe je normaal vanuit de tweede graad Technologische Wetenschappen, maar instappen na een 4e jaar vanuit een richting uit de doorstroomfinaliteit is mogelijk mits je de achterstand op technisch vlak inhaalt gedurende het 1e trimester.

Enthousiasme, werklust, probleemoplossend denken en zelfstandig kunnen werken, zijn de geschikte eigenschappen waarover leerlingen moeten om beschikken om hun studies tot een goed einde te brengen.

Wat na deze opleiding?

Mechatronica is een doorstroomrichting en mikt dus op hogere studies: een professionele of academische bachelor binnen het domein STEM is de meest logische vervolgopleiding, maar andere professionele en academische bacheloropleidingen zijn niet uitgesloten.

Doorstromen naar alle andere professionele en academische bacheloropleidingen is niet uitgesloten, maar binnen deze studierichting wordt de leerling er niet specifiek inhoudelijk op voorbereid.